fbpx
Telefoonnummer

06-535 90 100

E-mailadres

info@orthomoleculairevoedingstherapie.nl

Openingstijden

Op afspraak, ook in de avonduren mogelijk.

Orthomoleculaire voeding is geen dieet, maar een voedingsleer. Waar het om gaat is dat je bewust gaat kiezen voor wat je lijf nodig heeft en laat staan wat je lijf schade berokkend.

Hierdoor krijg je een gezondere basis voor
– meer energie
– meer gezondheid
– meer rust in je hoofd
– sneller herstel 
– meer balans
– gezonder gewicht
Kies voor je gezondheid!

Het komt erop neer dat je bewust kiest voor je gezondheid. Dan moet je natuurlijk wel weten wát goed is voor je lijf en wat juist niet. Dat hebben we namelijk nooit echt op school geleerd. Meer dan ‘groente en fruit is goed voor je’ leer je over het algemeen niet, terwijl leren hoe je je lijf gezond houdt het belangrijkste vak is dat je kunt leren in je jeugd.

In de praktijk leren we zelfs het meeste over voeding door reclame. ‘Margarine is goed voor je cholesterol’, “Ontbijtkoek is een gezond tussendoortje” en meer van dit soort onwaarheden. Als je het maar vaak genoeg hoort….. dat is de kracht van reclame ;).

Wat is de juiste voeding voor je lijf?

Zoals je gelezen hebt in mijn artikel ‘Wat is orthomoleculaire therapie’ spelen er zich veel verschillende processen af in je lichaam. Elk proces heeft zijn eigen voedingsstoffen nodig. De juiste voeding is dus de voeding die ervoor zorgt dat alle processen optimaal kunnen plaatsvinden.

Het algemene orthomoleculaire voedingsadvies staat hieronder. Het lijkt een flinke lijst, maar ook hier geldt ‘stapje voor stapje’. Kijk naar wat haalbaar is; voer iedere keer één punt door. Zo ga je steeds beter zorgen voor je lichaam en geest. Ik help je graag bij het maken van een persoonlijk plan.

Algemene orthomoleculaire basisadviezen voor je voeding.

Goede keuzes

  • Veel verse groenten (400-800 gram per dag), vooral groene bladgroente en groente in alle kleuren van de regenboog
  • 2-3 stuks vers fruit per dag (in één keer, niet verspreid over de dag)
  • Zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren (met probiotica = goede darmflora-bacterieën)
  • Ongeraffineerde koudgeperste oliesoorten zoals lijnolie, pompoenolie, olijfolie, omega-3-drinkolie
  • Vette vissoorten
  • Roomboter (i.p.v. margarine/halvarine)
  • Overwegend basische voeding
  • Kruidenthee, groene thee (max 3 koppen per dag)
  • Water, water, water !!!

Matige tot ongezonde keuzes

  • Vlees en dierlijk vet
  • Koffie
  • Alcohol
  • Tarwe- en andere glutenhoudende graanproducten
  • Koemelk-producten

Heel ongezonde keuzes

  • Industrieel bereide en geraffineerde voeding
  • Suiker, suikerhoudende voedingsmiddelen
  • Zoetstoffen
  • Transvetten (o.a. in gebakken vetten/oliën, margarine, frituren, gebak, snacks, chips)

Granen

  • Gebruik geen geraffineerde graanproducten
  • Het is beter om het gebruik van granen te beperken. Vooral gluten in tarwe, rogge, gerst en haver geven steeds meer problemen bij mensen. Daarnaast zorgen ze voor schommelingen in je bloedsuikerwaarden.
  • Áls je toch granen eet, kies dan voor ongeraffineerde volle graanproducten, mits ze geen klachten geven.

Vetten

  • Wees niet bang van vet; vetten – in de juiste soort en verhouding – zijn juist heel belangrijk voor je gezondheid (omega 3, 6 en 9)
  • Eet meer onverzadigde vetzuren; avocado’s, olijf-, lijnzaad-, tarwekiem-, walnoot-, pompoen-olie
  • Olie moet koudgeperst, ongeraffineerd en biologisch zijn en in een donkere glazen fles zitten
  • Eet vette vis
  • Om te bakken; kokosolie, olijfolie, ghee (geklaarde roomboter), high oleic zonnebloemolie (alleen verkrijgbaar in biologische winkels)

Eiwitten

  • Eet vaker plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, verse noten en zaden
  • Eet weinig vlees, kies voor biologisch vlees van kip, kalkoen, wild, lamsvlees, rundvlees
  • Eet vaker een ei

Zuivel

  • Beperk koemelk-zuivel i.v.m. specifieke caseïne-soort die erin zit; beter voor je darmslijmvlies, darmflora en endorfinesysteem
  • Kies voor geitenmelk- of schapenmelk-zuivel (karnemelk, yoghurt, kwark)
  • Neem ook eens rijst-, haver-, quinoa- of amandelmelk, paardenmelk of kamelenmelk
  • Mogelijke klachten die je kunt ondervinden van zuivel: slijmvliesklachten, buikklachten (als reactie op lactose of specifieke eiwitten), chronische verstopping van bijholten, regelmatig ontsteking van de gewrichten of huid

Snacks, kies voor

  • Verse noten (niet verhit/geroosterd geweest, zonder zout)
  • Zaden (b.v. zonnebloempitten, pompoenzaden, pijnboompitten, lijnzaad)
  • Olijven
  • Blokjes geiten- of schapenkaas
  • (Kokos-)yoghurt zonder suiker

Zoetmiddelen

  • Probeer zo weinig mogelijk zoet te eten. Kies voor hartig.
  • Wanneer je toch eens iets wilt zoeten, kies dan voor fruit, (natuurlijke) stevia, agavesiroop, ahornsiroop, honing of biologische jam/marmelade zonder toegevoegde suiker)

Gifstoffen

  • Eet zo veel mogelijk biologisch (dus zonder resten van pesticiden, hormonen, met de juiste grondstoffen gekweekt) Niet alleen krijg je zo geen extra giftstoffen binnen, ook de voedingswaarde is in de meeste gevallen hoger. Dus meer waar voor je geld.
  • Vermijd E-nummers. Koop je iets verpakt? Lees het etiket goed! De E-nummers die je ten alle tijden moet vermijden zijn E621 (Moninatriumglutamaat) (MSG), smaakversterker; E951 (Aspartaam), zoetstof; E133 (Briljantblauw FCF), blauwe kleurstof.

Verhouding

  • Eet 5x zoveel groente en fruit dan eiwitten; eet je 400 gram groente per dag, dan kun je 80 gram eiwitten eten die dag (denk aan vlees, peulvruchten)

Richtlijnen eetwijze

  • Eet fruit minimaal een half uur voor de maaltijd, niet combineren met de maaltijd of direct na de maaltijd
  • Eet regelmatig; 3 hoofdmaaltijden met evt. 3 klein maaltijden tussen de hoofdmaaltijden door (b.v. bij een lage bloedsuiker)
  • Eet gevarieerd
  • Neem de tijd voor een maaltijd, kauw je eten goed (1e stap in je spijsvertering)

Bereiding van eten

  • Kies voor stomen, slowcooker, Römertopf, heteluchtoven
  • Ga niet frituren, gebruik geen magnetron, gebruik geen Tefal-pannen

Luister naar je lichaam

  • Eet niets waar je afkeer voor hebt 
  • Eet niets dat je niet verdraagt

Het lijkt een hele klus hè, gezond eten, goed voor jezelf zorgen, lief zijn voor je lijf. Maar je hoeft niet alles ineens te doen en je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je erbij! 

We brengen samen je huidige voedingsgewoonten in kaart en kijken naar de gezondheidsklachten die je ervaart. Met mijn orthomoleculaire kennis, kan ik je aangeven welke lichaamsprocessen achter jouw klachten zitten en van welke voedingsgewoonten je lijf hierbij het meeste last van heeft. Op basis hiervan adviseer ik je waar je het beste kunt beginnen met beter voor jezelf zorgen, wat jouw lijf nodig heeft en hoe je je klachten kunt verminderen en meestal kunt oplossen. Dit is een persoonlijk (behandel)plan; jouw lijf is uniek!