fbpx
Telefoonnummer

06-535 90 100

E-mailadres

info@orthomoleculairevoedingstherapie.nl

Openingstijden

Op afspraak, ook in de avonduren mogelijk.

Hoe werkt detoxen?

Detoxen, een extra impuls voor je gezondheid. De beloften zijn groot; beter in je vel, fitter, mooiere huid, betere ontlasting, betere slaap, betere stemmingen, beter gewicht, meer energie, etc. Klopt dit allemaal? En nog belangrijker; gaat dit bij jou ook zo werken?

Detoxen is het reinigen van je lichaam van afvalstoffen en giftstoffen. Je lichaam heeft hiervoor een afvalverwerkingsfabriek (de lever) en een transportbedrijf (je nieren, blaas en darmen – en je longen en luchtwegen).

Supergoed zit dat lichaam van je in elkaar !

Je lichaam krijgt de hele dag door stoffen binnen via je mond, maar ook via je huid, luchtwegen en slijmvliezen. De goede stoffen (nutriënten) die je lijf nodig heeft om te kunnen functioneren worden opgenomen en verder gebruikt en de afvalstoffen worden afgevoerd naar buiten. Zo gaat het in de ideale situatie.

Normale afvalstoffen komen o.a. vrij bij het verteren van voedsel, bij het ademen en bij andere processen in je lichaam. Het kunnen echter ook stoffen zijn die we ‘ongewenst’ binnen hebben gekregen; denk aan bijvoorbeeld alcohol, E-nummers, suiker, medicatie, slechte voeding, luchtverontreiniging.

Wanneer de berg afvalstoffen te hoog wordt, krijgt je lijf het niet meer voor elkaar om alles op tijd te verwerken. 

Gifstoffen worden dan niet verwerkt, maar opgeslagen in je vetcellen….

Wat doe je tijdens detox-kuur?

Je ontgift je lichaam actief voor de duur van 3-7 dagen, waarbij je je lichaam reinigt van giftige stoffen. Er wordt relatief veel vet afgebroken. Meestal gaat dit door te vasten met fruit- en groentesappen en veel water drinken.  

Realiseer je dus dat er tijdens een detox-kuur MEER gifstoffen vrijkomen uit je vetcellen en dat deze verwerkt moeten worden door je lichaam.

Voor een detoxkuur moet je lichaam dus in staat zijn

om de extra afval- en giftstoffen te verwerken.

Waarom wil je een detox-kuur doen?

Zit je lekker in je vel, ben je actief, heb je geen klachten en wil je preventief je lijf schoonmaken? Prima idee!

Heb je wat lichamelijke klachten, misschien wat vage klachten, ben je niet zo fit, heb je niet zoveel energie en denk je ‘Laat ik het eens proberen.’, maak dan even een stap op de plaats. Je lichaam heeft het nu al heel druk om je lijf ‘op de rails’ te houden. Wanneer je een detox-kuur gaat doen, kan je lichaam dit niet aan en heb je grote kans dat je je juist nog veel slechter gaat voelen.

En daar zit nu vaak het probleem. Want waarom wil je een detox-kuur gaan doen?

Omdat je van je klachten af wil komen!

Hoe kom ik dan wel van mijn afval- en gifstoffen af?

SLOW DETOX

Door je lichaam langzaam en begeleid te helpen het afvalverwerkingsproces zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Dat doe je met 2 stappen.

 1.   Stop de toevoer

Allereerst moet je er voor zorgen dat je minder stoffen binnen krijgt waar je lever, je afvalverwerkingsfabriek, veel werk aan heeft.

Een goede stap hierin is als je koffie, alcohol en suiker laat staan. Deze voedingsmiddelen zijn erg belastend voor je lever, waardoor hij het zo druk hiermee heeft dat hij niet toekomt aan het opruimen van de rest van de afval- en gifstoffen. Begin eens met

GEEN koffie, alcohol en suiker en zwarte thee

Wil je nog meer doen voor je lever? Dit zijn nog meer voorbeelden van uitwendig gif: sigarettenrook, medicijnen (denk ook aan paracetamol, ibuprofen e.d.), bestrijdingsmiddelen, ongewenste toevoegingen in je eten en verzorgingsproducten (E-nummers), alcohol, cacao, koffie  en bijproducten die ontstaan bij het bakken, roosteren, roken en frituren van eten.

 2.   Bevorder de door- en afvoer

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je lever en nieren optimaal kunnen functioneren en alles krijgen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen.

Je kunt je lever ondersteunen door meer groente te gaan eten (2-4 keer zoveel). Je krijgt dan meer vezels en anti-oxidanten binnen waardoor je afvalstoffen goed verwerkt en afgevoerd kunnen worden.

WEL veel groente

Je lever heeft ook nog wat specifieke stoffen nodig om alles soepel te laten verlopen; vooral B-vitamines, vitamine C en mineralen en spoorelementen en zeker ook glutathion is belangrijk. Glutathion komt o.a. sterk voor in asperges, avocado en walnoten.

Voor je nieren is het belangrijkste:

WATER!

Zo’n 1.5 – 2 liter per dag. Zo hebben ze genoeg vocht om alle afvalstoffen af te voeren. Denk nu niet, ik drink gewoon veel meer, want dan moeten je nieren zo hard werken dat ze overbelast raken. Belangrijk is ook om op tijd naar het toilet te gaan. Houdt je plas niet te lang op; er ontstaat dan onnodig veel druk op de blaas en nieren. Nieren houden van peterselie, heermoes, brandnetel en paardenbloem. Probeer het eens in je eten te verwerken.

Slow detox in de praktijk

Ik hoor je denken: Leuk, maar hoe ga ik dat nu in de praktijk doen?

Je zelf op de volgende manier beginnen:

 1.   Beperkt de aanvoer van toxinen

 Schrap elke keer één meer van de volgende dingen uit je voedingspatroon:

  1. koffie
  2. alcohol
  3. suiker
  4. zwarte thee

 2.   Bevorder de door- en afvoer

  • Eet véél meer groente; zorg dat je bord voor ¾ met groente is gevuld. Begin met je avondmaaltijd en breidt het uit naar je lunch. Het mooiste is als je er ook aan gaat wennen dat je bij je ontbijt groente eet. En natuurlijk als tussendoortje; snoeptomaatjes, komkommer, er zijn zoveel lekkere groenten.
  • Vul een fles met 2 liter water en zorg dat deze aan het einde van de dag leeg is. En ga regelmatig naar het toilet.
  • Zorg voor variatie in je voeding, zodat je genoeg verschillende vitaminen en mineralen binnen krijgt.
  • Vul eventuele tekorten aan met suppletie, zoals een goede multi-vitamine.

 3.   Houdt het vol en laat het een begin zijn van goede gewoonten

  • Door de stappen hierboven wordt je lijf al zoveel vrolijker! Doordat de aanvoer van gifstoffen verminderd, krijgt je lijf langzaam maar zeker de ruimte om oude opgeslagen gifstoffen op te ruimen. Probeer stapje voor stapje je lijf zo gezonder te maken door het de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft en vermijd zoveel mogelijk de stoffen die je lijf ziek maken.
  • Realiseer je dat detoxen geen wondermiddel is. Wel is het een heel belangrijk onderdeel van het proces om je lijf gezond te krijgen. Merk je dat er meer voor nodig is om je lichaam klachtenvrij te krijgen? Neem dan contact op; er starten regelmatig ‘challenges’ waar je aan mee kunt doen. Ook kunnen we samen naar de mogelijkheden om je lichaam goed te ondersteunen bij het herstel.

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *