fbpx
Telefoonnummer

06-535 90 100

E-mailadres

info@orthomoleculairevoedingstherapie.nl

Openingstijden

Op afspraak, ook in de avonduren mogelijk.

Hoe herken je een goed supplement?

Het aanbod van supplementen is tegenwoordig enorm. Zoveel merken en soorten dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Waar supplementen vroeger alleen te koop waren bij gespecialiseerde winkels, vind je ze nu zelfs in de schappen van de supermarkt, het Kruidvat en de Action. Vitamines zijn immers big business! 

Maar hoe zit het met de kwaliteit? Is het allemaal één pot nat, of zijn er echte verschillen die verder gaan dan de prijs? En wordt er eigenlijk gecontroleerd op kwaliteit?

Tips om kwaliteit van meuk te onderscheiden

Het aanbod van supplementen is tegenwoordig enorm. Zoveel merken en soorten dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Waar supplementen vroeger alleen te koop waren bij gespecialiseerde winkels, vind je ze nu zelfs in de schappen van de supermarkt, het Kruidvat en de Action. Vitamines zijn immers big business! Maar hoe zit het met de kwaliteit? Is het allemaal één pot nat, of zijn er echte verschillen die verder gaan dan de prijs? En wordt er eigenlijk gecontroleerd op kwaliteit?

Is er kwaliteitscontrole?

Nee, er is geen echte kwaliteitscontrole op supplementen. Fabrikanten moeten zich houden aan bepaalde maximale doseringen, maar welke vormen van vitamines en mineralen ze gebruiken, bepalen ze zelf. En precies daar zit het verschil in kwaliteit.

Hoe zit het met de kwaliteit van supplementen?

Magnesium: Goedkoop is duurkoop

Magnesium is een goed voorbeeld van hoe de prijs vaak samenhangt met de kwaliteit. Er zijn verschillende vormen van magnesium, en de opneembaarheid ervan neemt vaak toe naarmate de prijs stijgt. Een goedkope vorm, zoals magnesiumoxide, wordt nauwelijks door het lichaam opgenomen en belandt vrijwel volledig in het toilet. Zelfs de lage prijs is dan eigenlijk nog te veel, tenzij je het gebruikt voor een andere medische reden, zoals het bevorderen van de stoelgang bij obstipatie, waarvoor huisartsen het soms voorschrijven.

Vitamine B6: Let op de juiste vorm

Vitamine B6 komt in twee vormen voor: de biologisch actieve vorm pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) en de synthetische niet-actieve vorm pyridoxine HCL. De laatste is goedkoper en moet door het lichaam worden omgezet in de actieve vorm om effectief te zijn. Helaas verloopt die omzetting bij veel mensen niet goed, waardoor er een tekort aan actieve B6 ontstaat en de niet-actieve vorm zich ophoopt in het lichaam. Dit kan serieuze gezondheidsklachten veroorzaken, zoals zenuwschade. Daarom is het belangrijk om supplementen met pyridoxine HCL te vermijden.

Vitamine B12: Kies natuurlijk, vermijd synthetisch

Vitamine B12 bestaat in verschillende vormen. De natuurlijke vormen, zoals methylcobalamine en adenosylcobalamine, worden goed door het lichaam opgenomen. Cyanocobalamine, de synthetische vorm van B12, is echter een ander verhaal. Deze moet eerst in het lichaam worden omgezet in een actieve vorm, wat niet altijd goed gaat. Bovendien laat cyanocobalamine een restproduct achter: cyanide, een dodelijk giftige stof die schadelijk is voor je gezondheid; het remt de ademhaling  en geeft symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en hartstilstand. Niet een stofje dat je wilt dat in je lichaam achterblijft…. Deze synthetische vorm is dus goedkoop, maar absoluut niet de beste keuze.

Vitamine B11 (foliumzuur): Vermijd synthetische varianten

Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, komt ook in twee vormen voor: de synthetische variant (foliumzuur) en de natuurlijke biologisch actieve vorm (folaat, dat door het lichaam verder wordt omgezet naar 5-MTHF). Het grootste deel van ingenomen foliumzuur wordt in het lichaam niet omgezet in de actieve vorm, waardoor het kan gaan ophopen in de bloedbaan. Net als bij B6-stapeling, zorgt foliumzuur-stapeling voor gezondheidsproblemen. Ook hier s het dus belangrijk om voor de juiste vorm te kiezen om gezondheidsklachten te voorkomen.

Vulstoffen en schadelijke additieven

Goedkope supplementen bevatten vaak onnodige vulstoffen en schadelijke toevoegingen, zoals titaniumdioxide, een stof die in Frankrijk al verboden is vanwege gezondheidsrisico’s. Helaas is dit nog steeds te vinden in veel goedkope supplementen op de Nederlandse markt. Dit soort stoffen hebben geen enkel nut voor je gezondheid en kunnen op termijn zelfs schade veroorzaken.

Het belang van kwaliteit boven kwantiteit

Kwalitatief goede supplementen zijn vaak duurder, maar het is uiteindelijk zonde van je geld om voor goedkopere, schadelijke varianten te kiezen. Deze goedkope supplementen kunnen op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, doordat de lichaamseigen processen worden verstoord. In dit geval geldt dus: goedkoop is duurkoop. Het is beter om helemaal geen supplementen te nemen dan om de verkeerde vormen te slikken.

Budget-tip
Als geld een belangrijke factor is, kun je beter kwalitatief goede supplementen om de dag innemen, dan elke dag slechte producten.

Zo herken je snel een goed supplement:

  • Vitamine B6: Staat er pyridoxine HCL op het etiket? Laat het staan.
  • Vitamine B12: Zit er cyanocobalamine in? Laat het staan.
  • Vitamine B11 (foliumzuur): Vermijd producten met synthetisch foliumzuur.
  • Magnesium: Bevat het magnesiumoxide? Niet kopen.
  • Onbekende vormen: Wordt de exacte vorm van een vitamine of mineraal niet genoemd? Laat het product dan links liggen.

Deze eenvoudige checks helpen je snel om supplementen van hoge kwaliteit te onderscheiden van de producten die je gezondheid juist kunnen schaden.

Kies bewust voor je gezondheid,
want goedkoop kan in dit geval op de lange termijn erg duur blijken te zijn!

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *