Orthomoleculaire (voedings)therapie, wat is dat?
Je lichaam is net een bedrijf met allerlei processen die er samen voor zorgen dat dat bedrijf goed functioneert, groeit en herstelt. Wanneer 1 afdeling (proces) niet optimaal functioneert, dan heeft dit ook gevolgen voor de andere afdelingen en dus voor het hele bedrijf (je hele lichaam).
Orthomoleculaire therapie richt zich op alle processen in je lichaam die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert. Het richt zich op de bouwstoffen van het lichaam, op het versterken en herstellen van lichaamsfuncties, zodat zij naar behoren te werken. Als je lichaam niet meer in staat is zelf ‘normaal’ te functioneren doordat lichaamscellen hun rol niet meer voldoende invullen, is het belangrijk dit te corrigeren met de stoffen die het lichaam daarvoor nodig heeft.
Deze correctie kan op verschillende manieren plaatsvinden. De orthomoleculaire therapie doet dit met natuurlijke middelen zoals voeding, voedingssupplementen, natuurlijke stoffen en persoonlijke begeleiding te doen.
Inzet bij het verbeteren van prestaties
Orthomoleculaire therapie is heel goed inzetbaar bij het optimaliseren van de gezondheid en prestaties en daarmee het voorkomen van klachten. Denk hierbij aan het optimaliseren van sport- en leerprestaties, het vergroten van de kans op een gezonde zwangerschap, het voorkomen van klachten die ontstaan door tekorten in de voeding.
Inzet bij klachten en aandoeningen
Orthomoleculaire therapie is heel geschikt voor chronische klachten en aandoeningen zoals
Fibromyalgie en reuma Vermoeidheidsklachten Allergieën en intoleranties Artritis en artrose Maag- en Darmklachten Auto-immuunziekte Overgangsklachten PCOS en Menstruatieklachten Eczeem en Psoriasis Gewrichtsklachten |
Depressie Burn-out Overgewicht problematiek Diabetes type 2 Metabool syndroom Concentratie- en Slaapproblemen ADHD en ADD Migraine Vitaal oud worden Verminderde weerstand |
Bij genoemde aandoeningen kan de orthomoleculaire benadering een aanvullende (complementaire) inbreng hebben, die kan variëren van verlichting tot herstel.
Voeding
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is niet hetzelfde als optimale dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast zit er in onze voeding vaak niet meer de hoeveelheden nutriënten die we individueel nodig hebben. Dat heeft te maken met onze keuzes, de bereidingswijze en met de producten zelf, die door de teeltmethoden van vandaag onvoldoende essentiële nutriënten bevatten. Gevolg hiervan is een te kort aan bouwstoffen en het ontwikkelen van allerlei klachten. Daarom is gezond eten een belangrijk aandachtspunt.
Voedingsbestanddelen
Als de gezondheid van ons lichaam achteruit gaat door een bepaalde ziekte, is het belangrijk op te sporen welke biochemische processen hierbij betrokken zijn. Met onze huidige kennis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we uitzoeken welke voedingsstoffen betrokken zijn bij de klachten en bepalen welke zinvol in te zetten zijn bij het beïnvloeden van bepaalde ziekten. Vaak kunnen we met deze kennis specifieke voedingsbestanddelen inzetten die tot verbetering of herstel kunnen leiden, indien nodig aangevuld met de juiste voedingssupplementen.