fbpx
Telefoonnummer

06-535 90 100

E-mailadres

info@orthomoleculairevoedingstherapie.nl

Openingstijden

Op afspraak, ook in de avonduren mogelijk.

Veel mensen die ziek zijn geworden van het SARS-CoV-2 virus kampen nog met restklachten. Soms nog wel maanden nadat ze ziek zijn geweest. 

Een aantal van de meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spierzwakte, een ‘wattig hoofd’, benauwdheid en reuk- en smaakverlies.

Waarom? Kom je er vanaf? En hoe dan?

Ik zal je zo kort mogelijk uitleggen wat het SARS-CoV-2 virus met je lichaam doet, wat een verklaring is voor je klachten en wat je eraan kunt doen.

Het SARS-CoV-2 virus is echt wel een vervelend virus. Via je slijmvliezen (o.a. neus, mond, longen) komt het je lijf binnen en dan heeft het maar 1 doel voor ogen: kopietjes van zichzelf maken met jou als gastheer/gastdame. Want om kopietjes te maken heeft hij 3 dingen nodig: IJzer, een bepaald enzym en gen-materiaal van je mitochondriën. En waar zitten die drie dingen? In jouw cellen. Vanuit het bloed gaat hij zo snel mogelijk je cellen in, waar hij ook minder goed vindbaar is. Door zijn diefstal gaat de cel die hij gebruikt minder goed functioneren en de mitochondriën (jouw energiefabriekjes) gaan kapot.

Dan wordt je dus moe, erg moe!

Het SARS-CoV-2 virus pakt niet zomaar iedere cel die hij tegenkomt. Hij heeft cellen nodig waar een zogenaamde ACE2-receptor op zit. Dit soort cellen zitten door je hele lichaam, maar vooral in onder meer je longen. Wanneer het virus je longcellen kapot maakt, gaat de uitwisseling van zuurstof en koolzuur steeds trager. 

Je krijgt het dan benauwd en je gaat zwaar ademen.

Het virus kan ook via je neus direct je hersenen in glippen, waarbij het de reukzenuw beschadigd en zich vervolgens in je hersencellen verstopt waar hij zichzelf ook probeert te kopiëren. 

Het is dan logisch dat je hoofdpijn krijgt, wattig wordt in je hoofd,

je slecht kunt concentreren, somber wordt, etc.

Natuurlijk wil je lijf dit niet zomaar laten gebeuren. Het gaat hard vechten tegen het virus. Je immuunsysteem draait overuren. En laat nu dat immuunsysteem ook de grootverbruiker van energie zijn in je lijf. Als hij tekort komt, haalt hij de energie gewoon bij andere delen van je lichaam vandaan, want hij moet en zal je redden van het virus. 

Wanneer je zo’n grootschalige immuunreactie krijgt in je lijf, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de energieproductie, het werken van je middenrif (ook hierdoor kost ademen veel moeite), je spierkracht en spiermassa.

Bij een kortdurende actie is dit niet erg; het is nu eenmaal even nodig en daarna komt het immuunsysteem tot rust en kan het lichaam weer herstellen.

Anders is het wanneer het immuunsysteem niet tot rust mag of kan komen. Het mag niet tot rust komen wanneer er bijvoorbeeld nog virusresten aanwezig zijn. Het kan niet tot rust komen als het de verkeerde prikkels krijgt of juist niet de stoffen krijgt die hiervoor nodig zijn.

Zolang je immuunsysteem niet tot rust is gekomen,

blijft het energie vreten, blijven er ontstekingen actief

en kun je niet herstellen.

Nu je dit weet, begrijp je wellicht ook hoe het kan dat mensen restklachten kunnen hebben.

Wat wil je lijf hieraan doen?

Je lijf zal verschillende stappen willen nemen om uiteindelijk te herstellen.

Stap 1 is het opruimen van eventuele virusresten. Daarna moet het immuunsysteem tot rust gebracht worden, zodat de weg vrij is voor herstel. De 3e stap gaat over het weer op peil brengen van het aantal energiefabrieken in je lijf en als laatste kan er weefselherstel plaatsvinden van met name je longen en je spieren, maar ook van hersencellen als het virus daar heeft gezeten.

Wat kan jij hier aan doen?

Ervoor zorgen dat je lijf precies dát krijgt wat het nodig heeft om die taken te vervullen.

Natuurlijk hebben we het dan over allerlei voedingsstoffen die het nodig heeft om alle processen te kunnen uitvoeren. En er zijn nu extra hoeveelheden nodig, want je lijf heeft veel te lijden gehad en heeft veel grondstoffen nodig. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat je niet de stoffen binnen krijgt die de boel saboteren in je lijf, want dan ben je natuurlijk nog verder van huis.

Weten wat gezond eten is?      Download je GRATIS E-BOOK GEZONDE VOEDING

Extra ondersteuning

Niemand is standaard en dat geldt zeker nu. Niet iedereen heeft dezelfde restklachten, heeft dezelfde medische achtergrond en zit in dezelfde fase. Voor een goede ondersteuning is een persoonlijk plan dan ook van belang.

Wil je actief aan de slag met je herstel?

Neem dan contact met me op. Graag informeer ik je over de mogelijkheden om jouw lichaam te helpen zich te herstellen.

Hartelijke groet, Mattanja Overbeeke

PS Ken je iemand die last heeft van restklachten van Covid-19?
#Delen is lief. #Sharing is caring

 

 

 

 

 

Disclaimer: Bovenstaande uitleg is een hele korte omschrijving van wat het SARS-CoV-2 virus met je lichaam kan doen en is niet compleet. De volledige beschrijving is te complex om dit in een korte begrijpelijke tekst weer te geven.

Recommended Articles