fbpx
Telefoonnummer

06-535 90 100

E-mailadres

info@orthomoleculairevoedingstherapie.nl

Openingstijden

Op afspraak, ook in de avonduren mogelijk.

Veel bloedverlies tijdens de menstruatie?

Veel pijn in de menstruatieperiode?

En misschien ook tussendoor?

Lees dan verder!

Endometriose in het kort

Baarmoederslijmvliescellen raken buiten de baarmoeder waar ze zich hechten aan ander weefsel. Deze (endometriose-)cellen reageren net als het baarmoederslijmvlies op de hormoonwisselingen die het ritme van je cyclus bepaalt. Dus wanneer jij menstrueert en de bloedvaten zich samentrekken, menstrueren deze cellen mee. Wanneer je ovuleert, reageren deze cellen ook. Wanneer jouw baarmoederslijmvlies dikker wordt, verdikken deze cellen zich ook.  Het gevolg van endometriosecellen is dat er pijn ontstaat op deze plaatsen. Er ontstaan bloedingen, cystes, verklevingen en littekens in dit gebied dat extra gevoelig is voor ontstekingen.

Meest voorkomende endometrioseklachten:

  • pijn (zeurende of stekende pijn onderbuik, heftige pijn bij menstruatie en/of pijn bij het vrijen of bij aanraking)
  • ovulatiepijn (er kunnen cystes of verklevingen zitten bij de eierstokken of eileiders waardoor het eitje er niet/moeilijk door kan)
  • hevig bloedverlies (de endometriosecellen en verklevingen bloeden mee tijdens de menstruatie)
  • obstipatie/diarree en/of moeilijk plassen (veroorzaakt door verklevingen)
  • onvruchtbaarheid (door verklevingen bij de eierstokken/eileiders kan onvruchtbaarheid ontstaan)

In de zwangerschapsperiode en de periode na de overgang verminderen de endometrioseklachten. Vandaar dat hormoonmedicatie erop gericht is om je lichaam in een kunstmatige hormoon-stand te zetten. Hormoonmedicatie wordt met wisselend succes ingezet; sommige vrouwen hebben er baat bij, bij anderen is er geen verschil en bij weer anderen verergert het de endometriose. Ondanks dat deze medicatie positief kan werken op de klachten, zorgt het helaas ook voor veel bijwerkingen.

Invloed van en op de buren

De organen die het dichtst bij de baarmoeder liggen, zoals de eierstokken, eileiders en de darmen, hebben het meeste last van deze endometriosecellen. Deze cellen kunnen verklevingen, cystes en littekenweefsel veroorzaken aan de omliggende organen. Ook dit geeft pijnklachten.

Ook kunnen de buren elkaar beïnvloeden. Stel je maar voor; als je buurman in de avond en nacht keiharde muziek draait, krijg jij minder (nacht)rust en voel je je de volgende dag niet optimaal.

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat baarmoeder(cellen) effect hebben op de darmen en dat de darmen andersom ook effect hebben op de baarmoeder. Dus menstruatiepijn verzwakt de werking van de darmen en andersom verergert de menstruatiepijn wanneer je last hebt van je spijsvertering.

Een ander belangrijk orgaan dat betrokken is bij de menstruatiecyclus is de lever. De levermeridiaan staat in verbinding met de baarmoeder en het bekkengebied. Deze is betrokken bij de toevoer van energie en bloed naar dit bekkengebied. De lever beïnvloedt hiermee hoe de menstruatie verloopt (het geleidelijk laten doorbreken en eindigen van de menstruatie, het doseren van het bloedverlies, het voorkomen van klontjes in het bloed).

Wanneer je spijsvertering wat verzwakt is, kan het voedingsstoffen niet meer goed opnemen. Hierdoor worden organen niet meer goed van voeding en energie voorzien. Dit gaat onder andere ten koste van de lever en zin taak om je bekkengebied van energie en bloed te voorzien en ervoor te zorgen dat je menstruatie soepel verloopt.

Grote invloed van voeding

Dus hoe beter aangepast je voeding is op je lijf en wat het nodig heeft in de fase waarin het zich bevindt, hoe beter je spijsvertering verloopt, hoe beter je organen werken, hoe beter je lever werkt, hoe beter je cyclus werkt, hoe minder endometrioseklachten je hebt. Om te voorkomen dat de endometriosecellen gaan ontsteken, is het van belang dat je ervoor zorgt dat je weinig ontstekingsbevorderende stoffen binnen krijgt via je voeding. Met de juiste voeding zorg je voor rust in het bekkengebied.

Meer weten over hoe je met voeding je endometrioseklachten succesvol kan verminderen?

Ik help je er graag bij!

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *